• Sen categorizar

BIO

Limba Română

[ler en galego] – [ler em português] – [leer en español] – [read in english]

Vítor Nieves

Curator, profesor, cercetător și editor.

Este co-fondator și coordonator al Premiului Galicia pentru Fotografie Contemporană și este director artistic al Asociației Fotografice Outono (Galiza).

A fost curatorul a peste 100 de expoziții precum si pentru festivaluri de fotografie precum Encontros da Imagem, Imago Lisboa Photo Festival, iNstantes, f/est Amarante și Mês da Imagem do Porto – MIP (Portugalia); Photoalicante, Fòrum Fotogràfic Can Basté și Emotiva (Țările Catalane, Spania), Encontros de Agosto și Paraty em Foco (Brazilia).

A comisariat expoziții pentru galerii precum Adorna (Porto, Portugalia), Salgadeiras (Lisabona, Portugalia), Marisa Marimón (Ourense, Galiza), Dosmilvacas (Ponferrada, Spania) sau Imagem Galeria Brasil (Fortaleza, Brazilia), în centre publice precum Muzeul Municipal din Ourense, Centrul Cultural Marcos Valcárcel, Pazo da Cultura și Muzeul Provincial din Lugo din Galiza; Museu da Imagem, Sociedade Nacional de Belas Artes (Lisabona) și Centrul Portughez de Fotografie din Portugalia și Museo da Indústria din Fortaleza (Brazilia), pe lângă expozițiile pe care le organizează anual la sediul Afundación din toate orașele din Galicia.

Este director pedagogic al Instituto de Produção Cultural e Imagem (Institutul de Producție Culturală și Imagine. Porto și Lisabona, Portugalia), unde este profesor de Curatorie in cadrul Master-ului în Fotografie Artistică. El este profesor invitat la Facultatea de Arte Frumoase a Universității din Porto (Portugalia) și la ESMAD (Școala Superioară de Arte Media și Design, din cadrul Politehnicii din Porto, Portugalia). Predă și la Escuela Mistos (Alicante, Spania) și la Cursul de Expert în Reportaj Documentar la agenția Vórtice Photo. A fost profesor de fotografie la Consiliul Local Barco de Valdeorras (Galicia). A susținut numeroase prelegeri la festivaluri și școli de artă și este trainer în Planul de studii asupra imaginii contemporane din Fortaleza (Brazilia).

În calitate de editor, se remarcă munca depusă pentru editura Difusora de Letras, Artes e Ideias în colecția OF de cărți de fotografie, al cărei coordonator este, precum și mai multe cărți foto pentru alte edituri. În calitate de autor, a publicat „Don’t look at my camera” (Nu te uita la camera mea), o cercetare despre Staged Photography (fotografia în scenă). Cea mai recentă publicație a sa este o anchetă asupra Romasanta, vârcolacul din Galicia. Deseori scrie recenzii foto pentru diferite publicații de specialitate și articole de opinie pentru generaliști.

A fost coordonatorul Lab_in Gallery și directorul Galeriei Sargadelos (Galicia). A lucrat câțiva ani ca fotoreporter, timp în care a susținut și mai multe expoziții ca artist.

După ani de pregătire formală (și nu numai) în domeniul artelor vizuale și istoriei artei, specializat în fotografie, continuă să se pregătească în editare și curatorie. În prezent studiază Masterul în Studii de Artă, Studii Muzeologice și Curatoriale la Facultatea de Arte Plastice a Universității din Porto (Portugalia).